Gezonde Vraag
Image default
Tandheelkunde

Zo belangrijk is de halfjaarlijkse controle bij de tandarts

De meeste mensen plannen regelmatig een afspraak in bij de tandarts voor een controle van hun gebit. Er zit echter vaak wel verschil in frequentie van deze afspraken. Sommigen gaan een keer per jaar, anderen trouw ieder half jaar. Het advies is om je tanden ieder half jaar te laten controleren. Een afspraak bij een tandarts in de regio Voorburg is gelukkig zo gemaakt.

Lichamelijke gezondheid

Een gezond gebit is nodig om goed te kunnen eten en praten. Wist je dat de kwaliteit van je gebit ook invloed kan hebben op de rest van je lichaam? Sterker nog: gebitsproblemen kunnen bijdragen aan andere lichamelijk klachten. Denk dan aan bijvoorbeeld diabetes, reuma, en vruchtbaarheidsproblemen. Ook hart- en vaatziekten blijken te kunnen ontstaan of verergeren door problemen met het gebit. Je algehele gezondheid is dus een belangrijke reden om elk half jaar een afspraak te maken bij een tandarts in Voorburg.

Van gaatjes tot beugels

Tijdens de halfjaarlijkse controle wordt er goed gekeken naar je gebit en je tandvlees. Soms worden er ook röntgenfoto’s gemaakt, om inzicht te krijgen in de kwaliteit van het niet-zichtbare gedeelte van je gebit. Door regelmatig te controleren kan worden voorkomen dat tandplak uiteindelijk uitmondt in tandsteen of cariës (gaatjes). Ook kunnen gaatjes al worden opgemerkt op het moment dat ze nog oppervlakkig zijn. Snelle actie komt de kwaliteit van je gebit dan ten goede. Bij kinderen kan bij de controle ook gekeken worden of een beugel wellicht noodzakelijk is. In dat geval volgt er een doorverwijzing naar een orthodontist in Voorburg.

Gebitsproblemen voorkomen

Sommige mensen stellen het maken van een afspraak bij de tandarts steeds maar uit. Soms gebeurt dit uit angst voor de tandarts, soms omdat men het simpelweg niet kan inpassen in de drukke agenda. Maar juist met een halfjaarlijkse controle kan worden voorkomen dat grotere gebitsproblemen ontstaan en er meer afspraken nodig zijn om de schade te herstellen. Maak dus op tijd een afspraak bij tandartspraktijk ‘Make me smile’!