Gezonde Vraag
Image default
Diensten

Wat is het verschil tussen Acupunctuur en Dry Needling

Het is algemeen bekend dat veel mensen het verschil niet weten tussen acupunctuur en dry needling. Tuurlijk zijn er veel overeenkomsten tussen beide behandelingen. Enkele overeenkomsten zijn:

  • Bewerkstelligen van ontspanning;
  • Chronische pijn verlichten;
  • Het gebruik van steriele naalden.

Om bovengenoemde redenen is het dus niet gek dat er bij mensen verwarring ontstaan. In dit artikel worden enkele belangrijke verschillen benoemd tussen acupunctuur en dry needling. Wij zullen beide behandelingen toelichten.

Acupunctuur

Acupunctuur kent een lange geschiedenis en is afgeleid van oude Chinese geneeskunde. Acupunctuur probeert de stroom van de energie of chi van het lichaam vrij te maken door punten langs 14 energiebanen te stimuleren. De ouderwetse acupunctuur omvat gesteriliseerde naalden voor eenmalig gebruik van verschillende breedtes, lengtes en metalen. 

Volgens de wetenschap zorgen deze naalden ervoor dat het lichaam natuurlijke pijnstillers als endorfine, melatonine en serotonine afgeeft. Daarnaast heeft het ook als functie om de bloedstroom te stimuleren. Ook is uit onderzoek gebleken dat de hersenactiviteit verandert. De voordelen van acupunctuur zijn:

  • pijnverlichting;
  • bevordert de slaap;
  • werkt ontspannend en pijnverlichtend bij chronische hoofdpijn

Dry Needling

Dry Needling is een veelvoorkomende behandeling binnen de fysiotherapie. Dry Needling wordt specifieker en in kleinere delen van het lichaam gebruikt om pijn, spierspasmen en zenuwirritatie te behandelen en spierontspanning te bevorderen. Dry Needling wordt ingezet om triggerpoints (verkrampingen in een spier) aan te prikken. Deze triggerpoints zijn waar de spier is geknoopt of strak, waardoor pijn wordt veroorzaakt. De stimulatie van dit triggerpoint met een naald maakt de knoop los.

De verschillen

  • Acupunctuur maakt gebruik van meerdere naalden in één behandeling. Dry Needling slechts 1 naald.
  • De naalden bij acupunctuur zitten er een langere tijd in. Bij Dry Needling is het enkele seconden. 
  • Bij acupunctuur gaat het vooral om de “energie” en bij Dry Needling om knopen in spieren los te maken.

Fysiotherapie

B&B Healthcare is een fysiotherapie praktijk waar Dry Needling dagelijks toegepast wordt. Zij hebben meerdere praktijken in Den Haag, Voorburg, Monster en Maassluis. Zij beschikken over meerdere opgeleide fysiotherapeuten die Dry Needling toepassen. 

https://benbhealthcare.nl/