Gezonde Vraag
Image default
Aandoeningen en ziekten

Gezond de grond in

Na je dood verantwoordelijk voor gezond bodemleven

Wist u dat een lichaam nadat het in de grond is begraven behoorlijk milieubelastend kan zijn? Ja een verteerd lichaam kan zelfs de grond ernstig vervuilen. Maar een innovatieve biologisch afbreekbare kist biedt uitkomst voor ieder die begaan is met de natuur. Zelfs na je dood kun je een steentje bijdragen aan een beter en gezonder milieu. 

Een Delftse groep studenten bedacht een manier voor een “efficiënte ‘compostering’ van het lichaam” in de grond en ontwikkelde een levende doodskist. De innovatieve kist bevat levende organismen die het lichaam nadat het begraven is omzetten in nuttige voedingsstoffen voor nieuw leven. Bovendien zetten de organismen stoffen die normaal vervuilend zouden zijn om in veilige nutriënten voor de natuur. De studenten startten en bedrijf genaamd Loop. “Loop” streeft naar bewustwording rondom de dood en wil een verandering van de manier van begraven.  Een verandering die overigens past in een trend die al langer gaande is op het gebied rondom de dood; van uitvaarten tot aan grafmonumenten – alles wordt persoonlijker, bewuster en meer maatwerk. 

 

Eén met de Natuur?

Het doel van de startup is om overledenen één met de natuur te laten worden. De doodskist die de startup ontwikkelde is een grafkist die gemaakt is met levend mycelium. Mycelium voor wie het niet weet is groeit meestal onder de grond en is een schimmel die leeft in en tussen de wortels van bomen en planten.

De biologie zegt dat schimmels een belangrijk onderdeel vormen van de natuurketen. Dode stoffen van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong worden omgezet tot bruikbare stoffen voor het bodemleven dat weer zorgt voor plantengroei. Je kunt mycelium gerust de recycler van moeder natuur noemen. In feite is Mycelium een giga groot netwerk van schimmeldraden dat essentieel is voor het bodemleven.

Mycelium kan zelfs milieubelastende stoffen als olieën, plastics en zware metalen transformeren tot gezonde stoffen.

Dood als basis voor Nieuw

Een doodskist gemaakt met Mycelium lost eenmaal begraven in de grond in een week of vier compleet op. In een standaard houten kist duurt het wel tien jaar eer een begraven lichaam volledig “gecomposteerd” is. Milieubelastende  stoffen komen daarbij in de grond terecht en worden maar deels omgezet tot ongevaarlijke stoffen. Een lichaam begraven is in de “Living Cocoon”verteert binnen twee tot drie jaar. Niet alleen zal het lichaam sneller verteren; ook worden schadelijke en vervuilende stoffen veilig omgezet. Het overleden lichaam wordt voeding en een verrijking voor de natuur in plaats van een bron van vervuiling.

Interesse in persoonlijke uitvaarten, begrafenissen en grafmonumenten

Er is al een groot aanbod van verschillende soorten kisten. Dat varieert van de standaard kist in verschillende soorten en kwaliteiten hout tot lijkwades van vilt. Ook zijn er zelfs kartonnen kisten. Er is behoefte aan nóg een kist? Volgens Cissy van Winden directrice van uitvaartverzorging MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) is een sprake van een toegevoegde waarde: deze kist maakt begraven minder milieubelastend. Volgens van Winden is de trend om alles rondom de dood unieker en persoonlijker te maken. Vrijwel iedere uitvaarten is inmiddels min of meer persoonlijk. Zij ziet in haar praktijk dat nabestaanden het belangrijk vinden om actief bij de uitvaart  betrokken te worden en vaak zelf mee willen helpen.

Deze trend van meer persoonlijk zie je ook vaker terug bij de keuze voor een grafsteen of grafmonument.

Unieke grafstenen, grafmonumenten en grafkunst.

Grafstenen en grafmonumenten zijn nog wel veelal standaard, maar ook daar is de trend naar meer persoonlijk, uniek en zelfs artistieke grafkunst door een gespecialiseerde grafkunstenaar ontworpen. Moderne eigentijdse materialen en technieken (denk aan (gekleurd) glas, glasfusion, RVS en geroest staal (cortenstaal) zie je steeds vaker op begraaf plaatsen. Moderne grafmonumenten met veel kleur zie je vooral op een kinder- of babygraf.  Grafkunst maakt een graf tot een persoonlijke gedenkplek met een kunstzinnige uitstraling meestal door een gedenkteken dat speciaal door een kunstenaar is ontworpen op verzoek en in overleg met de nabestaanden.

Dood in een levende kist

Iedereen kent de standaard doodskist van hout in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Maar zijn ook alternatieven. Vaak goedkoper, creatiever en persoonlijker. Een lijkwade (die van stof of vilt is gemaakt) is misschien wat meer confronterend, maar oogt minder benauwend dan een dichte kist. Een grafkist die gemaakt is van gevlochten wilgentenen heeft een vriendelijke open uitstraling en is als kist minder milieubelastend. Er zijn ook kisten die van Nederlands hout zijn gemaakt. Een goede keuze voor mensen die begaan waren met het milieu.

Maar de levende doodskist Living Cocoon helpt als enige kist tot nu toe om het lichaam op verantwoorde wijze snel terug te laten keren als voeding voor de natuur. 

Deze bijzondere en innovatieve  grafkist is inmiddels in gebruik en de nabestaanden reageren positief.  U kunt de kist via uw uitvaartverzorger bestellen.  Kijk op https://www.loop-of-life.com voor meer info en de bestelmogelijkheden.

Grafkunstenaar Jeroen Stok

Deze blog is afkomstig van beeldend kunstenaar Jeroen Stok.  Jeroen maakt behalve grafkunst ook “gewone RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde eigentijdse kunst met een exclusieve uitstraling van helder en strak RVS. Het ontwerpen van grafkunst in overleg met nabestaanden vormt een belangrijk onderdeel van zijn werk als kunstenaar. Het maken van een grafmonument is mooi maar emotioneel moeilijker. Het betekent voor nabestaanden veel meer dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

Kom in contact met deze grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/