Gezonde Vraag
Image default
Gezondheid van kinderen

Hoe zorg je goed voor jouw oren?

Elke dag ben je afhankelijk van je gehoor. In het verkeer, bij een concert, maar ook tijdens een avondje netflixen. Het is dan ook belangrijk om goed voor je oren te zorgen. Hoe doe je dat eigenlijk, vroegen wij ons af. En gingen op onderzoek uit. Het antwoord lees je hier.

Ga regelmatig naar een KNO-arts

He is belangrijk om minstens om de twee jaar een KNO-arts te bezoeken. Een KNO-arts onderzoekt jouw Keel, Neus en Oren. Met speciale instrumenten controleert de arts of alles er goed uitziet in de gehoorgang en het trommelvlies. Zo kunnen ze ook zien of je ergens last van gaat krijgen. Bijvoorbeeld van gehoorverlies, een ontsteking of tinnitus (suizen in de oren).

Bescherm jouw oren als je naar buiten gaat

Ga je ergens heen? Grote kans dat je onderweg veel lawaai meemaakt. Zoals een huilende baby in het vliegtuig. Of een prachtige gitaarsolo bij het concert. Maar ook als je langs een bouwplaats fietst, kun je last krijgen van het lawaai. Bescherm daarom jouw oren goed. Bijvoorbeeld:

  • Draag een ruisonderdrukkende koptelefoon oftewel noise cancelling headphone. Dit helpt het achtergrondgeluid aanzienlijk te verminderen.

  • Neem bij concerten of festivals oordopjes mee. Zo voorkom je dat luide muziek jouw gehoor beschadigt.

Werk je zelf in een luide omgeving, zoals een fabriek of bouwplaats? Dan zijn standaard oordopjes niet genoeg. Kies dan voor een helm met ingebouwde luidsprekers die het meeste geluid blokkeren. Zo voorkom je dat je na verloop van tijd langdurige schade ondervindt.

En zijn jouw oren gevoelig voor een infectie? Ontstekingen en andere infecties wil je natuurlijk liever voorkomen dan genezen. Draag daarom op winderige dagen een hoed of capuchon. Daarmee bescherm je jouw oren tegen vocht dat in de gehoorgang komt. Zoals regen, mist, hagel of natte sneeuw. Dat vocht zorgt vaak voor infecties.

Stop nooit een wattenstaafje in je oor

Maak jij ook weleens je oren schoon met een wattenstaafje? Dit is een veelgemaakte fout die veel mensen maken, maar die wel ernstige gevolgen kan hebben. Wattenstaafjes zijn niet bedoeld voor gebruik in de gehoorgang. Sterker nog, ze veroorzaken schade als ze te ver naar binnen worden geduwd. Denk bijvoorbeeld aan het verstoppen van oorsmeer, beschadiging van het trommelvlies, huidirritatie en infectie.

Het is ook belangrijk om het gebruik van andere voorwerpen zoals bobby pins of paperclips te vermijden. Want die kunnen krassen in jouw trommelvlies veroorzaken. Met als gevolg: permanent gehoorverlies!

Een laagje oorsmeer houdt jouw oren gezond. Heb je last van heel veel oorsmeer? Dan heb je misschien een ziekte. Vraag dit na bij de KNO-arts. Die kan bijvoorbeeld je oren uitspuiten. Zo worden ze op een veilige manier weer schoon.

Gehoorbatterijen bij gehoorverlies

Voor mensen met gehoorverlies is een gehoorapparaat met batterijen een geweldige uitvinding. Dankzij een gehoorapparaat kunnen ze namelijk weer andere mensen verstaan en dus meepraten, series kijken etc. Waardoor hun levenskwaliteit enorm verbetert. De bijbehorende gehoorbatterijen zorgen voor een constante stroomtoevoer naar hoortoestellen. Daardoor versterken ze geluidsfrequenties die je zelf nauwelijks meer hoort. De hele dag door. Een van de beste op de markt zijn Soundcell premium zinc air 10 batterijen. Dat zijn gele gehoorbatterijen van type 10. De meest verkochte soort.

Zulke Soundcell premium zinc air 10 gehoorbatterijen zorgen er niet alleen voor dat gebruikers duidelijker en nauwkeuriger kunnen horen. Maar ze helpen ook feedback loops te verminderen die een oncomfortabel gevoel in de oren veroorzaken. Zodat jij weer alle belangrijke geluiden kunt horen. Aan de telefoon, maar ook in real life.

Antibiotica bij ontstekingen

Merk je gehoorverlies, maar komt dit door een tijdelijke ontsteking? Gebruik dan antibiotica. Antibiotica zijn medicijnen die worden gebruikt om bacteriën in het lichaam te bestrijden. Ze kunnen ontstekingen verminderen en het gehoor herstellen. De populairste antibiotica zijn tegenwoordig amoxicilline, ciprofloxacine en erytromycine.

  • Amoxicilline is een eerste keus antibioticum voor veel infecties die oorpijn of zwelling veroorzaken, zoals middenoorontsteking.

  • Ciprofloxacine wordt gewoonlijk voorgeschreven voor ernstige en gecompliceerde gevallen van bacteriële infectie. Bijvoorbeeld tegen longontsteking.

  • Erytromycine wordt sinds de jaren 1950 gebruikt als een effectieve behandeling voor aandoeningen zoals keelontsteking of tonsillitis.

Antibioticabehandeling moet altijd onder toezicht van een arts plaatsvinden. De reden? Zo kun je mogelijke bijwerkingen of wisselwerkingen met jouw andere medicijnen voorkomen. Ga dus zeker naar een arts als jouw symptomen verergeren!

Samengevat

Door regelmatig naar de KNO-arts te gaan voor een controle en jouw oren goed te beschermen, voorkom je veel problemen. Heb je toch een infectie of gehoorverlies? Dan weet je nu ook wat je ertegen kunt doen. Veel succes met jouw oren gezond houden!