Gezonde Vraag
Image default
Onderwijs

De kinderboekenweek, ckv op hoog niveau!

Doe aan ckv, doe mee met de kinderboekenweek 2023

De kinderboekenweek 2023 is alweer een periode om naar uit te kijken. Kinderen beleven hier dé week van het jaar. Ze krijgen alle aandacht als het gaat om hun fantasie te laten werken en creatief te zijn. Door middel van workshops krijg je de verbeelding van het kind helemaal los. Of ga je in je school een cultuurdag organiseren tijdens de kinderboekenweek of doe je een daguitstap rond boeken? Het kan allemaal. Tijdens de kinderboekenweek komt er elk jaar een ander thema aan bod. Hoe ga jij als school dit thema invullen? Wat is jouw doel voor je leerlingen tijdens deze week? Het aanbod van activiteiten is groot, een keuze maken uit de vele mogelijkheden wordt dit jaar ook weer een hele uitdaging voor leraars een schoolhoofden. Het wordt weer spannend!

Culturele en kunstzinnige vorming, ruimte voor creativiteit

Als je als school ruimte creëert voor culturele en kunstzinnige vorming, dan laat je het kind passief en actief kennismaken met cultuur. Het vak ckv is immers in de bovenbouw ingevoerd in het schooljaar 1999-2000 en heeft sindsdien volledig zijn plek veroverd. Benut dit vak om kinderen te laten kennismaken met alles wat boeken aangaat. Op die manier zal de kinderboekenweek niet zomaar ongemerkt voorbijgaan. In dit kader kun je workshops organiseren waarbij er niet alleen gelezen (of voorgelezen) wordt, maar ook actief aan de slag wordt gegaan. Denk aan het zelf schrijven van gedichten, een boek illustreren of het omzetten van een boek in een toneelstuk.

De kinderboekenweek op maat van elk kind

Boeken zijn voor elk kind anders. Zo zal, om te beginnen, de leeftijd een heel grote rol spelen in het beleven van een boek. Kleine kinderen zullen luisteren en prentjes bekijken en kruipen helemaal in de wereld van het boek. Oudere kinderen gaan een boek meer kritisch bekijken en zich meer vragen stellen. Workshops worden dan ook op maat van het kind gemaakt en draaien altijd rond inspiratie en creativiteit. Alles start met een boek, maar waar het eindigt is juist de vraag. Laat je het kind een boek bespreken of ga je een boek op zijn eigen manier laten vertellen door een kind? Breng je zang en muziek als aanvulling op een boek of laat je het kind een eigen boek schrijven? Een ding is zeker: tijdens de kinderboekenweek krijgt je culturele en kunstzinnige vorming écht vorm!

https://grotebroer.com