Gezonde Vraag
Image default
Dier

Mijn hond krijgt een doffe vacht. Wat nu?

Het verschil tussen een doffe vacht en een glanzende vacht is duidelijk zichtbaar. De doffe vacht gaat vaak gepaard met jeuk, haaruitval en algehele dofheid. Wat kun je hier tegen doen? We nemen het met je door in dit artikel. 

Doffe vacht bij hond

Meestal is het krijgen van een doffe vacht een teken dat er iets aan de hand is met de gezondheid van je hond. Toch hoeft er niet perse altijd iets ernstigs aan ten grondslag te liggen. Zo kunnen honden bij aanvang van het voorjaar in de rui raken, zodra de dagen langer en warmer worden. Ga eerst na of er geen sprake is van natuurlijke rui en borstel je hond regelmatig en geef hem een wasbeurt met speciale hondenshampoo.

Stress

Evenals stress op ons mensen zijn invloed kan hebben op de huid, kan dit bij honden ook het geval zijn. Honden kunnen gestrest raken van teveel prikkels, maar ook van te weinig prikkels. Sommige honden hebben meer activiteit of uitdaging nodig dan geboden. Verveling kan uiteindelijk leiden tot veel krabben en een doffe huid. Ga na of dit bij jouw hond het geval zou kunnen zijn. Komt jouw hond regelmatig bij je zitten en krabt/ gaapt hij daar veel bij? Dan zou verveling zomaar de oorzaak kunnen zijn. Soms is het nemen van een tweede hond dé perfecte oplossing. Je hond krijgt er natuurlijk gezelschap bij, wat past binnen zijn belevingswereld (het uitmaken van een kleine roedel). 

Verandering van voer

Ook de verandering van voer kan van invloed zijn op de glans van de vacht. Zodra een hond ander voer krijgt (van brokken naar bijvoorbeeld vers koud vlees voer, of van voorgegaard vlees in aluminium bakjes naar brokken etc), kan dit van invloed zijn op zijn vacht. Wat kun je hieraan doen? 

Het kan zijn dat je hond een tekort aan mineralen heeft opgelopen door de verandering van voer. Niet iedere hond kan even makkelijk een verandering aan en kan last van zijn darmen krijgen, waardoor hij minder voedingsstoffen opneemt. Daarnaast kan het aangeboden, nieuwe voer te weinig vitaminen en mineralen bevatten. Bied je hond daarom een veelzijdig dieet aan. Geef hem bijvoorbeeld ’s ochtends vers vlees voer en ’s avonds goede brokken. Daarnaast kun je hem enkele malen per week lekker runderkluiven aanbieden (gedroogde oren, longen, darmen). Zo krijgt je hond het beste van verschillende voedingsproducten binnen en krijgt hij een gevarieerd dieet. 

Wanneer dierenarts bezoeken?

Indien het aanpassen van het dieet en een betere vachtverzorging geen soelaas biedt, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Wellicht is jouw hond allergisch voor specifieke voeding, of heeft hij mogelijk een andere aandoening. De dierenarts kan het bloed onderzoeken op diverse aandoeningen. 

https://smuldier.nl/