Gezonde Vraag
Image default
Onderwijs

Kies voor een bril of contactlenzen

Misschien betrap je je zelf er wel op dat je zit te knijpen met je ogen om alles scherp te kunnen zien. Is dat zo? Dan wordt het eens hoog tijd om een oogmeetkundige zoals een opticien, lensspecialist of optometrist te bezoeken voor een oogmeting en eventueel een oogonderzoek. Een oogmeetkundige kan dan ook exact bepalen of je een sterkte nodig hebt en hoe hoog deze sterkte moet zijn om alles optimaal te kunnen zien.

Tijdens een oogmeting zal er eerst een automatische oogmeting plaats vinden met een zogehete autorefractor. Dit apparaat meet de sterkte zo goed mogelijk op zonder dat je iets hoeft te zeggen tijdens deze meting. Echter een meting met een autorefractor kan nog wel eens afwijken van de werkelijke sterkte die je nodig hebt in bijvoorbeeld een bril of in lenzen. Dus de waarde van de autorefractor zal de oogmeetkundige gebruiken als startpunt voor de gewone oogmeting die plaats zal vinden.

Tijdens de gewone oogmeting zal de oogmeetkundige verschillende glazen voor je ogen houden en je vragen of het zicht beter, slechter of misschien gelijk blijft. Door de antwoorden die je geeft zal de uiteindelijke sterkte naar voren komen waar op een bril gekocht kan worden of misschien wil je trouwens wel contactlenzen bestellen om weer goed te gaan zien.

Een bril of lenzen kopen?

Om weer goed te kunnen gaan zien kan je een bril gaan dragen of je kan contactlenzen gaan dragen. Er zijn mensen die voor een bril kiezen omdat ze lenzen niks vinden of omdat ze het eng vinden om een lens op het oog te plaatsen. Brillen zijn er in zoveel verschillende soorten en deze kun je passen in een optiekwinkel. Eigenlijk is er dus altijd wel een geschikt montuur te vinden

Lenzen kun je ook kopen in een optiekwinkel, echter kun je contactlenzen ook online bestellen en dan zie je vaak dat je stukken goedkoper uit bent met de aankoop. De levertijd van lenzen blijft hetzelfde of je ze nu online besteld of in een optiekwinkel. Er zijn namelijk zoveel sterkte cominaties mogelijk dat een optiekwinkel lenzen niet op voorraad heeft, met uitzondering van wat basic sterktes.