Gezonde Vraag
Image default
Aandoeningen en ziekten

Tandvleesbloedingen vs gezondheid

Bloedend tandvlees is niet alleen een mond gezondheidsrisico, maar ook een gevaar voor zowel de lichamelijke als mentale gezondheid. Heel vaak worden de gevolgen hiervan onderschat. Die kunnen ernstiger zijn dan men denkt. Bloedend tandvlees kan leiden tot verlies van tanden en kiezen. Echter, het grotere gevaar schuilt bij het ontstaan van  hart- en vaatziekten, diabetes en vroeggeboortes. Daarnaast kan de ontsteking van het tandvlees ook leiden tot ontsteking in de hersenen en neurodegeneratieve afwijkingen. Dementie en de ziekte van Alzheimer zijn hierbij niet uitgesloten. Bij tandvleesbloedingen komen mondbacteriën terecht in de bloedbaan en die tasten de vaatwand aan. De bloedproppen en bloedstolsels die er ontstaan, kunnen zelfs leiden tot een hartinfarct of een beroerte.

Hoe ontstaat tandvleesbloeding

Tandvleesbloeding ontstaat vaak door beginnende tandvleesontsteking.Tandvleesontsteking ontstaat door tandsteen en tandplak dat niet tijdig wordt verwijderd. Gingivitis is een lichter vorm en parodontitis een meer ernstige vorm. Overige oorzaken van tandvleesbloeding kunnen zijn: het gebrek aan de vitamines B/C of D, afnemende weerstand, medicamenten, roken, diabetes, zwangerschap, tandpasta of mondwater met sodium lauryl sulfaat of alcohol en te hard poetsen. Symptomen bij tandvleesbloeding zijn een slechte adem, teruggetrokken en gezwollen tandvlees, metaalachtige smaak in de mond, bloedingen tijdens het poetsen of flossen, gevoelig tandvlees bij aanrakingen.

Hoe voorkom je tandvleesbloeding

Zoals bij alle andere tandaandoeningen kun je tandvleesbloeding voorkomen door dagelijks een goede mondhygiëne op na te houden. Gebruik bij het poetsen een tandenborstel die het best aansluit aan je gebit. Het tweemaal per dag poetsen met een fluoride tandpasta voorkomt tandplak. Reinig de tussenruimtes van de tanden en kiezen met flossdraad, stokers of ragers. Met een tongschraper ontdoe je de tong van restjes voeding en gebruik mondspoelmiddel voor het afsluiten van je dagelijks poetsritueel. 

Hulp bij tandvleesbloeding

Het beste wat je kunt doen wanneer je eenmaal last hebt van tandvleesbloeding, vooral bij parodontitis, is de hulp inroepen van de tandarts Amstelveen of mondhygiënist en je tanden grondig te laten reinigen. Verder spoel je je mond regelmatig, na maaltijden, met antibacterieel mondwater of een zoutoplossing (½ theelepel zeezout in een glas warm water. Breng wat honing op het ontstoken tandvlees aan na het poetsen. Bij aanhoudende tandvleesbloeding kan de arts bepalen of het nodig is om operatief in te grijpen.

https://tandartskeizerkarelpark.nl/