Gezonde Vraag
Image default
Voeding

Gaat koffie over de datum?

We hebben goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws: Nee, koffie bederft niet echt zoals brood schimmel krijgt of een banaan langzaam rot op je aanrecht. En van het drinken van koffie gemaakt van oude bonen word je niet ziek, ook niet als de houdbaarheidsdatum is verstreken. We kunnen echter niet instaan ​​voor de smaak. Hiervoor raden we je aan om je koffie goed te bewaren. 

Een klein voorbehoud: droge koffiedik en hele koffiebonen zullen niet bederven of rotten, maar als je die koffiedik eenmaal nat hebt gemaakt, kun je ze niet meer hergebruiken en kan het wel rotten. Een pot gezette koffie kan wel bederven als je het lang genoeg laat staan. De natuurlijke oliën in koffie zullen na verloop van tijd ranzig worden, en niemand wil ranzige koffie… of koffie van een week oud trouwens.

Dus, wat is het slechte nieuws? Koffie verliest na verloop van tijd aan kwaliteit. Dat komt omdat zuurstof de vijand is van vers gebrande koffiebonen en gemalen koffie. Na verloop van tijd zorgt blootstelling aan lucht ervoor dat uw koffie afbreekt, waardoor smaak en intensiteit verloren gaan. Hoewel die bonen technisch gezien niet bederven, kunnen ze toch het beste binnen drie tot vier weken na aankoop worden geconsumeerd. En probeer voor gemalen koffie binnen twee weken op te drinken.

Het behouden van de versheid van koffiebonen komt allemaal neer op opslag. Om te beginnen gaan hele bonen langer mee dan voorgemalen koffie, dus maal de bonen indien mogelijk elke keer dat je koffie zet. En aangezien zuurstof volksvijand nummer één is, wil je de koffie het liefst in een luchtdichte verpakking bewaren. Als je het in de originele zak wilt bewaren, is dat prima, zolang je eraan denkt om alle lucht uit de zak te persen en goed af te sluiten. Een luchtdichte container met een vacuümpomp is ook een goede optie. Houd het ook uit de buurt van hitte en zonlicht.