Gezonde Vraag
Image default
Diensten

Hoe plan je een uitvaart?

Het overlijden van een naaste, is altijd een lastige pil om te slikken. Wat de situatie ook niet makkelijker maakt, is het feit dat er nog veel te doen valt, want wanneer iemand is overleden, moet er van alles geregeld worden. In dit artikel vind je een overzicht van zaken die geregeld moeten worden bij het plannen van een uitvaart.

Akte van overlijden

Wanneer er iemand is overleden, moet je als eerste de huisarts bellen. Van de huisarts krijg je de verklaring van overlijden. Met deze verklaring van overlijden moet je naar het gemeentehuis gaan om een akte van overlijden aan te vragen. Deze akte heb je nodig om zaken te regelen met huurbazen en inschrijvingen bij bijvoorbeeld banken.

Contact opnemen met de uitvaartverzorger

Neem de tijd om een weloverwogen keuze te maken. Verdiep je in wat voor diensten de uitvaartverzorgers bij jou in de buurt aanbieden en welke bij jouw situatie past. Zodra je een keuze hebt gemaakt, kan je contact opnemen. Deel met de uitvaartverzorger wat je wil – bijvoorbeeld waar je het lichaam van overledene wilt laten openbaren. Dit kan thuis of in het uitvaartcentrum. Terwijl iedereen afscheid neemt gaat de uitvaartverzorger bezig met andere zaken regelen.

Andere zaken om over na te denken

De uitvaartverzorger neemt veel werk voor je uit handen. Wel moet hij een aantal dingen weten die hij voor jou moet regelen. Wat voor soort muziek moet er gedraaid worden, en is er een voorkeur voor bepaalde bloemen in het rouwboeket? Met speciale muziek en bepaalde rouwbloemen wordt de uitvaart een stuk persoonlijker, dus dit zijn keuzes die de uitvaartverzorger met je zal bespreken.

Bedenk daarnaast ook hoe de condoleances zullen gaan verlopen. Sommige mensen besluiten om de uitvaart in besloten kring te doen en daarna iedereen langs te laten komen voor condoleances. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een online condoleanceregister. Vroeger vormden de bezoekers vaak een rij om iedereen te condoleren, tegenwoordig kiezen veel mensen er ook voor om zelf door de condoleance zaal te lopen en zich te laten benaderen.

Naast de zaken voor de dag zelf, moet je ook nadenken over hoe je het slechte nieuws communiceert naar de buitenwereld. Laat een rouwkaart maken, of zet een bericht in de lokale krant.

Moeilijke tijd

Een uitvaart is een moeilijke tijd en er moet veel geregeld worden in een periode dat je het liefst gewoon het verlies verwerkt. Denk daarom even goed na over wat je wil en wat de wensen van de overledene waren, en laat daarna het werk uit handen nemen door een uitvaartverzorger.