Gezonde Vraag
Image default
Beroepen

Tips voor angst bij de tandarts

Het is erg belangrijk om goed voor je tanden te zorgen. Het verzorgen van je tanden/mond is belangrijk om ziektes te voorkomen. Een ziekte in je mond kan er dan ook voor zorgen dat je niet meer kan eten, wat ontzettend vervelend kan zijn. 

Omdat we zelf niet goed naar onze tanden kunnen kijken, is het belangrijk om 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan. 

Veel mensen vinden het dan ook spannend om naar de tandarts te gaan, omdat ze bang zijn dat er iets is of dat er iets gedaan moet worden wat pijn kan gaan doen. Omdat het zo belangrijk is om alsnog naar de tandarts te gaan, zijn hier wat tips om een bezoekje aan de tandarts wat minder spannend te maken. 

Kies de juiste tandarts

Er zijn tandartsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten die angstig/erg nerveus zijn om naar de tandarts te gaan. Deze tandartsen hebben de titel tandarts angstbegeleiding. Deze tandartsen zijn getraind om de angst te verlichten en extra aandacht hebben voor het feit dat de patiënten angstig zijn. Houd er wel rekening mee dat de wachtlijsten enorm lang zijn voor deze tandartsen. Ook moet er altijd een doorverwijzing zijn van de huisarts of eerdere tandarts. 

Neem iemand/iets mee 

Neem gerust iemand mee als je het wat spannend vind. Dit kan iedereen zijn, een vriend of familielid. Vraag dan ook aan de tandarts of dat deze persoon mee mag in de controle/behandelkamer. Vaak staat er al een extra stoel klaar als er iemand extra mee naar binnen gaat. 

Ook is het geen probleem om wellicht iets mee te nemen wat je rust geeft. Neem bijvoorbeeld een knuffel of balletje mee, zodat je afleiding hebt. Tandartsen hebben zelf soms ook afleiding voorwerpen in de praktijk om jou het meest op je gemak te laten voelen. Wees niet bang om het aan te geven of om ernaar te vragen. Soms neemt de tandarts ook een foto van je gebit, dit is niks om bang voor te zijn. Ze gebruiken altijd de beste apparatuur, zoals de röntgen Newtom.

Duidelijkheid 

Geef goed aan dat je nerveus bent of dat je het spannend vind. De tandarts weet erg goed dat er genoeg mensen zijn die het spannend vinden om naar de tandarts te gaan. Zodra jij het aangeeft dat je het spannend vindt, kan de tandarts hier rekening mee houden. Vraag dan ook of dat hij wilt uitleggen wat hij gaat doen, zodat je voorbereid bent op wat er gaat komen en wat er in je mond gebeurd. Sommige tandartsen doen dit uit zichzelf, maar geef het vooral aan als je er behoefte aan hebt. 

Ontspannen 

Het klinkt misschien een beetje onlogisch maar probeer vooral te ontspannen. Lig lekker achteruit en denk eventjes aan niets of denk juist aan iets heel erg leuks. Als je je aanspant dan kan je juist voor extra spanning zorgen. Haal dan ook bewust en rustig adem. Probeer via je buik adem te halen, zodat je meer zuurstof hebt. Door bewustzaam rustig adem te halen, raak je ook minder snel in de stress. Doe ook je ogen dicht als dit helpt en adem door je neus in en uit. 

Andere tandarts 

Ben je gewoon niet blij met je tandarts, wees dan vooral niet bang om je aan te melden bij een andere tandarts. Als je niet blij bent met de manier waarop hij/zij te werk gaat en maakt je dat angstig dan is het ook geen probleem om naar een andere tandarts te gaan. 

Het kan ook zijn dat de tandarts niet weet dat zijn/haar werk manier je angstig maakt, dus vertel het eerst en leg het uit. Ben je nog steeds niet tevreden? Ga gerust naar een andere tandarts en leg je situatie uit.