Gezonde Vraag
Image default
Tandheelkunde

Gebit en gezondheid

Een gezond stralend gebit toont op een blakende gezondheid. Gezond zijn, zowel lichamelijk als mentaal, is een kostbaar bezit. De mondgezondheid is een belangrijke aanwijzing voor de lichamelijke conditie. Geloof het of niet! Een gezond gebit en een goede gezondheid, maken dat je dagelijks een stralende glimlach op het gelaat tovert en dat je zelfs vaker lacht. Wat op zich de gezondheid verder bevordert. Het is daarom altijd slim om heel goed te zorgen voor je mond. Wat je gelukkig voor het grootste deel in eigen hand kunt nemen door het maken van de correcte keuzes.

De gevolgen van een slecht gebit De gevolgen van een slecht gebit kunnen desastreus zijn voor de gezondheid. Niet alleen op lichamelijk niveau, maar ook mentaal. Enkele directe lichamelijke gevolgen van een slecht gebit zijn: een slechte spijsvertering en een verlaagde weerstand.

Slechte spijsvertering Een slecht gebit leidt vaak tot slechte spijsvertering. Mondflora en darmflora werken samen in de spijsvertering. Goed kauwen is daarom van belang voor een goede start van de spijsvertering. En een niet optimaal functionerende spijsvertering, maakt dat de benodigde voedingsstoffen uit voeding niet kunnen worden opgenomen door het lichaam. Wat leidt tot afnemende weerstand.

Verlaagde weerstand Een ongezonde mond vermindert je weerstand. Het leidt tot verstoring in balans in de gezonde- en ziekmakende mondbacteriën. En de afname van de weerstand maakt dat je sneller vatbaar bent voor ziekte en ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Zonder een goed functionerend afweersysteem overleef je het dus niet.

 Gebitsaandoeningen in relatie tot de gezondheid Er zijn namelijk veel gebitsaandoeningen die kunnen ontstaan, zoals bloedend tandvlees, gingivitis en zelfs parodontitis met alle nare gevolgen voor de algemene gezondheid. Een snel bloedend tandvlees, bijvoorbeeld is bijna altijd een tandvleesontsteking. Wetenschappelijk zijn er steeds meer bewijzen dat een slechte mondgezondheid in relatie kan worden gebracht met verschillende gezondheidsproblemen als maag- en darmaandoeningen, luchtweginfecties, bacteriële longontstekingen, hart- en vaatziekten, (pre)diabetes, bepaalde complicaties bij zwangerschap, reumatoïde artritis, alzheimer en vormen van mond- en darmkanker.

Hoe hou je het gebit gezond? Veel gebitsaandoeningen kunnen echter worden voorkomen door een gezonde voeding en een goede mondhygiëne. Dagelijks voldoende vitamines binnenkrijgen draagt bij tot die gezonde mondflora. En vooraleen regelmatig bezoek aan de tandarts in Hoofddorp kan bijdragen tot een goede mondhygiëne. 

 

https://tandartsmondain.nl/