Gezonde Vraag
Image default
Gezondheid van vrouwen

Tips om het beste hoofdkussen te kopen

Beste hoofdkussen voor jouw slaaphouding

Er zijn veel verschillende soorten hoofdkussens op de markt, dus het kan moeilijk zijn om te weten welk kussen het beste hoofdkussen voor jou is. Dit is helemaal lastig, omdat elke slaaphouding (rugslapers, zijslapers en buikslapers) een verschillende ondersteuning vereist om een gezonde houding te handhaven. Als je op zoek bent naar het beste hoofdkussen dat je zal helpen beter te slapen, zijn hier een paar dingen om in gedachten te houden.

Hoe kies je het beste hoofdkussen voor jou?

Rugslapers Om een gezonde houding te handhaven, hebben rugslapers een kussen nodig dat niet te hard en niet te zacht is, namelijk een kussen met een gemiddelde vulling en hardheid. Vergeet niet dat je ruggengraat en nek in de juiste positie moeten blijven terwijl je slaapt. Daarom is een middelmatig dik kussen (een kussen dat niet te vol, maar ook niet te plat is) de juiste keuze voor als je op je buik slaapt.

Zijslapers Om een neutrale wervelkolom en een gezonde houding te behouden, hebben zijslapers een dikker kussen nodig voor een stevigere ondersteuning. Op deze manier ligt je hoofd in een lijn met je ruggengraat. Omdat je schouder de meeste druk te verduren krijgt als je op je zijn slaapt, kun je een voller en steviger kussen gebruiken om je nek de nodige steun te geven en wat gewicht van je schouder te halen.

Buikslapers Voor de buikslapers kan het vinden van het perfecte kussen een beetje lastig zijn. Sommige deskundigen raden zelfs aan om de buikligging te vermijden, omdat het de bovenste halswervelkolom draait. Hierbij heb je een groter risico om je nek te belasten en druk uit te oefenen op je onderrug of buik.

Je slaapgewoonte kun je niet van de ene dag op de andere veranderen, dus als je op je buik slaapt wil je een kussen hebben dat zachter is en iets minder vol. Dit helpt je ruggengraat zo neutraal mogelijk te houden.

De beste kussens zijn aangepast aan verschillende slaaphoudingen. Ze hebben hogere, stevigere zones voor zijlig en lagere zones voor ruglig. 

Het beste kussen heeft de juiste hoogte

De hoogte van je kussen bepaalt of je nekwervels goed ondersteund worden. Lig je op je zij en heb je brede schouders? Dan heb je een hoger kussen nodig dan iemand met smalle schouders. 

Kies daarom een kussen dat beschikbaar is in verschillende hardheden en kies de hardheid of hoogte die past bij jou. Bekende hoofdkussen merken zoals Tempur of Quiesco hebben bijvoorbeeld verschillende hardheden naargelang je lichaamsbouw. 

Een nekrol wordt aangeraden

Een goed hoofdkussen ondersteunt je hoofd en je nek. Omdat je nek minder breed is dan je hoofd wordt een nekrol aangeraden om de nekwervels voldoende ondersteuning te bieden. 

Kies een vast kussen

Bij kussens met een versnipperde vulling is de ondersteuning nooit stabiel. De losse vulling beweegt in het kussen terwijl je slaapt. De ondersteunende werking van het kussen is cruciaal voor een gezonde nachtrust. Bij een losse vulling zoals versnipperd traagschuim of dons riskeer je dat je het kussen moet opkloppen om de goede ondersteuning te krijgen. 

Samengevat zijn de 4 genoemde elementen van groot belang bij de keuze van het beste hoofdkussen: 

  • het kussen heeft verschillende steunzones voor zij- en ruglig
  • het kussen heeft de juiste hoogte
  • het kussen heeft een nekrol
  • het kussen heeft een vaste vorm