Gezonde Vraag
Image default
Geestelijke gezondheid

De geneeskrachtige werking van bergbloemen

 De meeste bergbloemen hebben geneeskrachtige eigenschappen die al sinds de middeleeuwen in de Alpen worden gebruikt. Terwijl er geen twijfel bestaat over de voordelen van arnica-gel of homeopathie, of infusies van genepi of gentiaan (en ja, het is niet alleen de likeur), zijn de heilzame effecten van huiseleek of vuurkruid minder bekend. Hier volgt een korte blik op deze planten en bloemen uit de bergen die bij veel kwalen kunnen helpen.

Genepi, een tonicum of verkoudheidbestrijdende werking

Hoewel de likeur die sinds de middeleeuwen door de monniken van Savoye wordt geproduceerd bekend staat om zijn digestieve kwaliteiten, zou de infusie van genepi nog andere geneeskrachtige deugden hebben. Enerzijds bestrijdt het asthenie door een goede oppepper te geven, anderzijds helpt het tegen koorts en hoest. Dankzij zijn slijmoplossende en ademhalingseigenschappen werd het vroeger zelfs gebruikt om longandoeningen te behandelen.

Voorzichtigheid is echter geboden bij het toedienen, want het is rijk aan thujon. Daarom bestaat er een risico op stuiptrekkingen als er te veel van wordt genomen. Neem niet meer dan 2 tot 3 kopjes per dag en we raden aan om een paar takjes genepi als aftreksel te gebruiken, gezoet met honing om de bitterheid te verwijderen.

Tegenwoordig wordt deze bloem ook gebruikt in de cosmetologie voor zijn antioxiderende, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen, dankzij het chlorogeenzuur dat hij bevat.

Gentiaan en de voordelen voor de spijsvertering

Gentiaan, bekend om zijn bitterheid, werkt in op de hele lever en het spijsverteringsstelsel en bevordert de productie van maag- en alvleeskliersappen. Het helpt dus bij maagpijn, misselijkheid en winderigheid.

Vroeger werd gentiaan gebruikt om de eetlust en de spijsvertering te stimuleren, maar ook om het zenuwstelsel te reguleren bij mensen die herstellen van een ziekte, omdat het de productie van serotonine stimuleert, ook wel bekend als het “gelukshormoon”. Hierdoor brengt gentiaan welzijn, rust en moed bij mensen die zwak of depressief zijn.

Het kan bereid worden als een infusie van 5 tot 6 g gedroogde wortel, te drinken in 2 of 3 kopjes per dag, bij voorkeur voor de maaltijd. Ondanks het effect op de spijsvertering, moet het vermeden worden door mensen die lijden aan maagzweren.

Je vindt het ook in Bach bloesemremedies, waar het wordt aanbevolen voor mensen die zich ontmoedigd voelen.

Indien je op zoek bent naar op maat gemaakte mixen voor veel voorkomende problemen, kan je terecht op Bach Bloesem of op Bachblüten Kaufen.

Arnica voor grote en kleine pijntjes

Arnica behoeft geen introductie: het is een onmisbaar ingrediënt in het medicijnkastje van elke moeder of grootmoeder. Het is een onmisbaar ingrediënt in het medicijnkastje van elke moeder of grootmoeder. Het wordt ingenomen als een homeopathische korrel of aangebracht als een crème om de vorming van builen en blauwe plekken te verminderen of zelfs te voorkomen.

Het werkt ook bij gewrichts- en spierpijn. De werkzame stoffen in deze prachtige geeloranje bloem geven haar ontstekingsremmende, pijnstillende en vasculaire eigenschappen.

Bergwortel, een natuurlijke brandgang

De bergkamperfoelie heeft de vorm van een artisjok en groeit op droge, stenige grond. De geplette bladeren zijn adstringerend en verfrissend en worden gebruikt om wratten, staar en eczeem te behandelen, maar ook om brandwonden, zonnebrand en insectenbeten te verzachten. In de oudheid werd het gebruikt als afkooksel tegen spruw en mondzweren. Hoewel het minder vaak inwendig wordt gebruikt, verlicht een aftreksel van huiseleek zweren.

Antibacterieel vuurkruid

Je bent het vast wel eens tegengekomen op de wandelpaden in de Savoie. Maar je bent waarschijnlijk minder bekend met het gebruik ervan bij prostaat-, nier- en blaasaandoeningen, dankzij de ontstekingsremmende, decongestieve en antibacteriële eigenschappen.

Als natuurlijk diureticum is vuurkruid van onschatbare waarde bij blaasontsteking. De adstringerende eigenschappen worden gebruikt om een aantal infecties te bestrijden, met name gastro-enteritis. Het kan worden ingenomen in capsules, infusies of druppels moedertinctuur.

 

Het is totaal onmogelijk om een compleet overzicht te geven van zo’n rijke farmacopee. Wees ook voorzichtig bij het plukken van de bergbloemen, waarvan sommige beschermd en verboden zijn.

Eén ding is echter zeker: de kracht van planten is krachtig en moet verstandig worden gebruikt. Raadpleeg je apotheker voordat je zelf medicijnen gaat gebruiken, vooral voor zwangere vrouwen en kinderen.