Gezonde Vraag
Image default
Alternatief

Alles wat je moet weten over autobanden

Bij het aankoopproces van een auto denk je waarschijnlijk niet snel aan de banden. Wat maakt jou het hoe de banden eruit zien, je ziet ze toch niet wanneer je aan het rijden bent. Toch zijn de banden van groot belang, voornamelijk voor je veiligheid. Lees vooral verder als je wil weten waar je allemaal rekening mee moet houden.

Wat voor soort band heb ik nodig?

De meeste mensen denken bij autobanden als eerste aan zomerbanden en winterbanden. Je rijdt ‘s zomers op zomerbanden en ‘s winters op winterbanden. Op zich een open deur. In sommige wintersportlanden is het zelfs verplicht om op winterbanden te rijden. Dus waarom niet het hele jaar door op winterbanden rijden, scheelt weer vervangen. Dat klinkt logisch, maar is misschien niet zo verstandig. Het zachte rubber van de winterlanden slijt bij gebruik in de zomer een stuk sneller. Ook andersom is niet verstandig, zeker bij een grote auto zoals een Dodge Ram. Als je zomerbanden ‘s winters gebruikt zal het rubber snel hard worden. Beide situaties zijn voor jou onveilig.

Zorg overigens ook dat de omtrek van de banden van je truck gelijk is, dit is noodzakelijk om de wielen goed te laten functioneren voor bijvoorbeeld de Dodge Ram aandrijflijn.

Op welke wegen rijd ik het meest?

 De staat van het wegdek is net zo relevant om te bepalen welke banden je neemt. Neem je vaak de snelweg of pak je kruip door sluip door weggetjes in de stad? In het laatste geval zullen je banden sneller slijten doordat de kans veel groter is dat je stoepjes meepakt en omdat je vaker moet optrekken en afremmen. Kies in dit geval dus duurzame banden. 

Wanneer je vooral op de grotere wegen rijdt is het verstandiger om te kiezen voor banden met een kleine rolweerstand.

Wanneer moeten de banden worden vervangen?

Feitelijk zijn er twee aanleidingen voor het vervangen van je banden. 

  1. Beschadiging van je banden

Zoals je net al las, als je veel in de stad rijdt is de kans groot dat je zo nu en dan een stoepje meepakt of door een gat in de weg rijdt. Dit beschadigt logischerwijs je banden. Rijd hier niet te lang mee door! Je krijgt minder grip op de weg wat de kans op ongelukken een stuk groter maakt. 

Uiteraard moet je je banden ook vervangen als je te oud zijn of wanneer ze niet goed zijn gemonteerd.

  1. Bandenprofiel is te laag

Dit is misschien wel het belangrijkste signaal. Wanneer je profiel te laag is gaat het geheid in een keer mis. Maar hoe kom je erachter of je profiel te laag is? Dat is gelukkig heel simpel. 

Heb je zomerbanden, plaats dan een één euro muntstuk tussen de groeven van de band en kijk vanaf de zijkant naar het muntje. Zie je de gouden buitenrand? Dan is de band aan vervanging toe.

Voor winterbanden pas je precies hetzelfde trucje toe, maar dan met een muntje ter waarde van 2 euro, deze band is tenslotte wat dikker.

Hoe zorg ik ervoor dat de banden langer meegaan?

Net als in veel gevallen geldt nu ook, voorkomen is beter dan genezen. De meeste banden gaan minstens vijf jaar mee, maar dit is makkelijk te verlengen door zo nu en dan een aantal dingen te checken. Heb je een goede bandenspanning? Is er sprake van slijtage? Hoe zit het met het bandprofiel? Heb je de juiste band in het juiste seizoen? Als je dit zo nu en dan nagaat verleng je de levensduur van je autobanden, en scheelt dat ook nog eens bakken met geld. Bovendien, het allerbelangrijkste, dit is een stuk veiliger voor jou en je passagiers.