Gezonde Vraag
Image default
Aandoeningen en ziekten

Veelvoorkomende aandoeningen in de kinderfysiotherapie

Veelvoorkomende aandoeningen binnen de kinderfysiotherapie

 

Kinderfysiotherapie is er voor kinderen tussen 0 en 18 jaar, waarbij de voornaamste focus op kinderen t/m 14 jaar ligt. Boven de 14 jaar is het afhankelijk van het type klacht. Een kind van 15 jaar die door zijn enkel is gegaan bijvoorbeeld zou eventueel ook naar een reguliere fysiotherapeut kunnen gaan.

Veel ouders weten niet altijd wanneer zij met hun een kind naar de kinderfysiotherapeut moeten en gaan veelal eerst naar de huisarts. Om die reden willen wij per leeftijdsfase toelichten welke veelvoorkomende aandoeningen wij tegenkomen in de praktijken.

 

Aandoeningen bij baby’s (0 – 2 jaar)

Een baby maakt al veel motorische ontwikkelingen door in de eerste twee jaar. In sommige gevallen hebben baby’s meer moeite met bepaalde motorische ontwikkelingen. Echter kunnen bepaalde handelingen consequenties hebben. Een goed voorbeeld hiervan is een voorkeurshouding. Je denkt waarschijnlijk: ach wat slaapt de baby toch lief! Maar als een baby voortdurend in dezelfde houding slaapt, kan dit voor een afgeplat hoofdje zorgen. Het is dus belangrijk dat een baby veel van houding wisselt.

Naast een voorkeurshouding kan een baby moeite hebben met het behalen van sommige motorische mijlpalen. Denk hierbij aan leren rollen, kruipen of lopen etc.

 

Peuters 2 t/m 4 jaar

De eerste genoemde grote mijlpalen zijn nog maar het begin van de ontwikkeling van een kind. Tussen de twee en vier jaar, als een kind dus eenmaal kan staan en lopen, heeft hij/zij de mogelijkheid om de rest van het lichaam te ontdekken. Denk hierbij aan grof motorische ontwikkelingen als springen, rennen, gooien en vangen. Maar ook de fijne motoriek wordt geoefend in deze leeftijdsfase. Denk hierbij aan activiteiten als eten met bestek of het ontdekken van de verschillende schrijfmaterialen.

In deze leeftijdsfase is een ontwikkelingsachterstand al redelijk snel te herkennen, omdat vergeleken kan worden met leeftijdsgenoten op de crèche of in de speeltuin. Naast een achterstand in de fijne of grove motoriek, zijn er ook andere signalen te herkennen om naar een kinderfysiotherapeut te gaan. Denk hierbij aan een kind met een houterige motoriek, een evenwichtsstoornis of een prikkelingverwerkingsstoornis.

 

Kinderen tussen de 4 en 12 jaar 

Kinderen in deze leeftijdsfase hebben de meeste motorische mijlpalen achter de rug en moeten deze zien door te ontwikkelen. In deze leeftijdsfase krijgen de kinderen ook gym en zullen ze wellicht starten op een sport. Hierdoor wordt de motoriek op andere manieren gestimuleerd. Naast motorische problemen kunnen ook andere opvallendheden in deze leeftijdsfase voorkomen zoals een verkeerde houding, een afwijkend looppatroon of sport- en groeigerelateerde klachten.

 

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar

Kinderen vanaf 12 jaar hebben in de meeste gevallen groei, sport of houdings gerelateerde klachten. In de praktijk zien wij ook kinderen met ADHD, autisme, astma of conditie- en krachtproblemen. Ook bij deze aandoeningen kan een fysiotherapeut goed helpen! 

Herken je je in een van de bovengenoemde aandoeningen/situaties? B&B Kidscare is een ervaren kinderfysiotherapiepraktijk in Den Haag en heeft meerdere specialisten in huis.

 

 

https://benbkidscare.nl/